Darbeler | Konular | Kitaplar

İtaatsizler de onun yolunda

Dünyayı saran isyan ateşinin fikir babası ABD’li Gene Sharp, Öcalan’ı da etkiledi. BDP ve DTK’nın sokaklardaki oturma eylemlerinin patenti de Sharp’a ait çıktı.


Dünyayı kasıp kavuran halk eylemlerinin arkasındaki gizli ismin tezleri bu defa Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından uygulanıyor. Kurduğu Albert Einstein Vakfı aracılığıyla “sivil itaatsizliğin 198 yolu” çeşitli halklara empoze eden Amerikalı Gene Sharp, teröristbaşı Abdullah Öcalan’a ilham kaynağı oldu.

ŞİDDET DIŞI EYLEMLE REJİM DEĞİŞİKLİĞİ HAYALİ
Avukatlarıyla yaptığı görüşmelerin hemen ardından BDP ve DTK’nin Nevruz’un hemen ardından 24 Martta başlattığı “Sivil İtaatsizlik” eylemleriyle Kürt halkının sokaklara çıkmasını isteyen Öcalan’ın eylem haritası Sharp’ın “Diktatörlükten Demokrasiye Geçiş” isimli 90 sayfalık eserinde yer alan şiddet dışı yöntemlerle rejim değişikliğini anlatan konu başlıklarını esas alıyor.
Öcalan’ın görüşme notlarında “BDP ve DTK sivil itaatsizlik eylemleri yapmalıdır” talimatı doğrultusunda BDP ve DTK’nın ilk olarak Diyarbakır’da başlattığı eylemler; Batman, Şırnak, Hakkari, Siirt, Van, İstanbul ve Ankara’ya uzandı. “Demokratik çözüm çadırları” adı altında organize edilen sivil itaatsizlik eylemlerinde BDP’li vekillerin de aralarında bulunduğu bazı isimler caddelerde, sokaklarda oturma eylemleri yapıyor. Eylemlere müdahale edilmesi hâlinde ise zaman zaman gerginlikler yaşanıyor.

NİÇİN YAPIYORLAR?
Eylemleri yapan grubun başı Sivil İnisiyatif, yaptığı açıklamada kendini şöyle savunuyor: “Halkların kendi demokratik haklarını savunmak için, dönemlere göre eylem biçimleri değişir bu da onların en doğal demokratik hakkıdır! Bugün Kürt halkının başlatığı sivil itaatsizlik demokratik eylemi, Kürt halkının, bütün ezilmişlerin ve Türkiye’nin demokratikleşmesine hizmet edecek ve barışın önünü açacaktır.” 24 Şubat 2011 tarihli gazetemizde sürmanşetten “İşte dünyayı karıştıran adam” başlığı ile verdiğimiz haberde Gene Sharp’ın Van’da ortaya çıktığını ve Öcalan’ın da Sharp’ın, “198 Şiddetsiz Eylem Metodu” çalışmasından etkilendiğini belirterek, Kürtlerin önümüzdeki günlerde bunarı yoğun bir şekilde uygulayacağına dikkat çekmiştik.


İLK BİZ YAZDIK
24 Şubat 2011 tarihli gazetemizde sürmanşetten “İşte dünyayı karıştıran adam” başlığı ile verdiğimiz haberde, Gene Sharp’tan etkilenen Kürt grupların önümüzdeki günlerde bu metotları yoğun bir şekilde uygulayacağına dikkat çekmiştik.