Darbeler | Konular | Kitaplar

Gezi Parkı olaylarının konut sektörüne faturası

Gezi Parkı'nda yaşanan olayların finansal piyasalarda oluşturduğu dalgalanmalar konut sektörüne kısmen yansıdı. Gündemin protestolara kayması nedeniyle yerli satışlarda yüzde 20-30 arası bir düşüş yaşandığına işaret eden inşaatçılar, yabancı tarafında ise herhangi bir değişim olmadığını söylüyor. Gündemin değişmesiyle hızlı bir toparlanma olacağını düşünen inşaatçılar, ancak olayların uzaması durumunda tedirginlik yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat sektörü Gezi Parkı'nda yaşanan olayları ve bunun ekonomiye yansımalarını dikkatle izliyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, gayrimenkul satışının da ekonominin de moralle hareket eden bir olgu olduğuna ve yaşanan olaylar nedeniyle herkesin konsantresinin bu protestolara kaydığını belirtti. Çelik, "Konut sektöründe yabancıya satışlarda bariz değişim olmadı. Genel olarak bir miktar düşüş gözlemleniyor. Elimizde net veriler yok ama yüzde 20-30 aşağıda olduğunu söyleyebilirim. Ancak bunun net sebebi protestoların kendisi değil, insanların gündeminin oraya kaymış olması. Gündem değişince normale dönecektir" dedi.

ALIŞVERİŞE VE SİNEMAYA ‘GEZİ PARKI’ MOLASI
DİKKAT, DIŞARIDAKİ ALGI FARKLI
Taksim'deki olayları 'Mesajı vermek isteyen verdi alması gerekenler de aldı' olarak değerlendiren Çelik, bu durmun uzamasının moralleri bozacağını ve olumsuz etkilerinin olacağını ifade etti. Çelik, "Dışarıdaki yabancı da kendi medyasına bakıyor. Dışarıya algı farklı gidiyordur, buna da dikkat etmek gerekir. Bu protestonun uzun vadede ekonomiye zarar vermesi doğru değil. Bir an önce normal gündemimize dönmemiz için her taraftan gereken fedakarlıklar gösterilmeli" dedi.

KRİZ YOK AMA İLERİYE DÖNÜK SIKINTI OLABİLİR

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Işık Gökkaya ise olayların şu anki durumuyla yurtiçi ve yurtdışı satışlarda kriz olarak nitelendirilebilecek bir düşmeye neden olmadığının altını çizdi. Olayların devam halinde ise sıkıntı olabileceğine dikkat çeken Gökkaya, şu ifadeleri kullandı:

"Geçen sene inşaat sektörü Türkiye'nin büyümesinin altında kaldı. Bu sene için 3. çeyrekte de geçen seneye göre her senaryoda daha iyisi olur diye düşünüyorum. Ama olayların devam etmesi beklentilerimizi azaltır. Bu tip dönemlerde alım kararları ertelenebilir. Şu aşamada hissedilmiyor ama olayların uzaması durumunda alımları ertelemeleri görebiliriz ve sektör Türkiye'nin büyümesinin altında kalabilir."

YABANCILARIN SORU İŞARETİ GEÇTİ

Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da yaşanan olayların Türkiye'nin hak etmediği olaylar olduğunu belirterek, "Her iki tarafın da hoşgörülü olması lazım. Demokratik tepki tamam ama işin şiddete gitmemesi lazım. Burada polisin şiddetini de tasvip etmiyorum, Türkiye bir Ortadoğu ülkesi değil. Hükümetin taleplere kulak vermesi gerekiyor" dedi.

ARANAN İKİ 'ÇAPULCU' BULUNDU!
Yabancıların olaylardan sonra aramaya başladıklarını ve neler yaşandığını sorduklarını ifade eden Ağaoğlu, "İlk anda soru işaretleri oldu ancak sonra satışlar devam etti. Yabancı tarafında bir sıkıntı yok. Fakat içeride huzursuzluk ve tedirginlik var. Bunun bir an önce sonuca bağlanması gerekiyor" dedi.

KAPI GİRİŞLERİ DÜŞTÜ

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, yabancı tarafında değil ama yerli tarafta bazı düşüşlerin görüldüğünü kaydetti. İnan, yabancılar tarafından yaşanan olaylarla ilgili devamlı kendilerine sorular geldiğini ancak herhangi bir satış iptalinin söz konusu olmadığını belirtti. Hatta olaylardan önce kapora almadan yaptıkları satışların dahi kaporalarının bu hafta geldiğini ve sözleşmeleri imzaladıklarını kaydeden İnan, "Bize sorduklarında yaşananların demokratik gösteriler ve demokratik tepkiler olduğunu söylüyoruz. Bu nedenle bir sıkıntı olmuyor" dedi.

BURASI HANGİ ÜLKE TAHMİN EDEBİLECEK MİSİNİZ
Yabancı alıcıların genelde Ortadoğu'dan olduğunu belirten İnan, "Dolayısıyla Avrupalı alıcının talebinin değişip değişmediğini söylemeyiz. Çünkü biz İstanbul'da hep Ortadoğu bölgesine satıyoruz" dedi.

TURİZMDE TEDİRGİNLİK YAŞANIYOR
İnan yerli yatırımcının talebi konusunda da "Hafta sonu kapı girişlerinde yüzde 25'lik bir düşüş vardı. Ancak bunların satışlara ne kadar yansıyıp yansımadığını önümüzdeki günlerde söyleyebilirz" diye konuştu.

Hürriyet