Darbeler | Konular | Kitaplar

Gezi Parkı olayları dünya basınında!

Gezi Parkı eylemi dünya basınına yansıdı. Gezi Parkı'ndaki olayları izleyicilerine 'Türk Baharı' olarak duyurdu. Taksim'deki olaylara canlı bağlantı yapan El Cezire.



Taksim Gezi Parkı’nda başlayan protestoları dünya basını yakından izledi.
El Cezire televizyonu Taksim Gezi Parkı'ındaki olaylara canlı bağlantı yaptı. Gerçekleştirilen yayında spikerin ‘Türk Baharı’ ifadesini kullanması dikkat çekti.

El Cezire’nin Taksim’deki olayları yerinde izleyen muhabiri “Polis, barışçıl gösteriyi darmadağın etmek için gözyaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı. Farklı istikametlere koşan çok sayıda turisti gördük. İnsanlar, bölgedeki kafeteryalara ve evlere sığınmaya çalışıyor. Polis farklı yönlere gaz sıkıyor” diye anlatı.

El Cezire muhabiri “Farklı istikametlere koşan çok sayıda turisti gördük” derken göstericiler için “İnsanlar çok kızgın” dedi.

“Polis, kentin merkezindeki Gezi parkı’nın yıkılmasına karşı barışçıl gösteriyi darmadağın etmek için gözyaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı” diyen El Cezire’nin muhabiri “Farklı istikametlere koşan çok sayıda turisti gördük. İnsanlar, bölgedeki kafeteryalara ve evlere sığınmaya çalışıyor. Polis farklı yönlere gaz sıkıyor” sözlerini de kullandı.

GUARDIAN: TÜRK BAHARI’NIN TOHUMLARI EKİLİYOR

İngiltere’nin en çok okunan gazetelerinden Guardian, ‘İstanbul’daki protestolar Türk Baharı’nın tohumlarını ekiyor’ başlığını kullandığı haberinde, küçük çapta başlayan bir protestonun hükümete karşı büyük bir gösteriye dönüştüğünü söyledi. Gazete ayrıca, "Bu gösteriler Türkiye için alışılmadık, çünkü genç yaşlı, sağcı solcu, Kürtçü Türkçü herkesi bir araya getirdi" yorumu yaptı.

Richard Seymour yazısında, İstanbul’daki küçük bir parkın yıkılmasına yönelik protestonun rejim için acil bir durum olduğu ve potansiyel Türk baharının temeli olabileceğini yazdı.



BBC: MASUM BİR ÇEVRE PROTESTOSUYDU

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Taksim Meydanı’nda devam eden protesto gösterisinin dördüncü gününde çıkan olaylarda polisin kullandığı biber gazı ve tazyikli su yüzünden 12 kişinin yaralandığını aktardı.

Masum bir çevre koruma protestosunun hükümet karşıtı bir gösteriye dönüştüğünü yazan BBC, polisin göstericilere müdahalesinin Uluslararası Af Örgütü ve ABD tarafından kınandığını belirtti.

FINANCIAL TIMES: ALKOL YASAĞI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

İngiltere’nin en saygın gazetelerinden Financial Times, Daniel Dombey imzalı haberinde ‘Türk polisi protestoculara karşı biber gazı kullandı’ başlığını kullanarak hükümetin 75 yıllık parkı alışveriş merkezine dönüştürmek istediğini buna karşı çıkanların da karşıt bir gösteri düzenlediklerini yazdı.

Muhalefetteki siyasetçilerin ve bazı gözlemcilerin Taksim’deki protestonun hükümetin giderek artan baskıcı yönetiminin bir sonucu olarak gördüklerini belirterek, hükümetin kısa bir süre önce alkol tüketimine yasak getirdiğini bunun da ülkenin laik kesimi tarafından büyük tepki çektiğini bildirdi.


ZDF 'TAKDİR ETTİ'

Almanya'nın ZDF kanalı Taksim'de yaşanan doğa savaşını büyük bir takdirle karşıladı. Haberi; "Barbar dediğimiz Türkler doğa için savaşıyor ve Türkler savaşırsa olaylar değisir." metni ile duyurdu.

ABD BASININDA DA MANŞET

Amerika’da yayınlanan Washington Post gazetesi, şehrin merkezindeki bir parkın korunması ile başlayan protestonun hükümete karşı giderek büyüyen bir gösteriye dönüştüğünü yazdı.

İstanbul’da başlayan hükümet karşıtı protestonun benzerlerinin diğer kentlerde de düzenlendiğini yazan gazete, polisin biber gazı ve tazyikli sularla meydanda toplanan binlerce protestocuyu uzaklaştırdığını ifade etti.

Polisin göstericilere müdahalesiyle olayların daha da büyüdüğünü belirten New York Times gazetesi, hükümetin Mısır’ın başkenti Kahire’deki Tahrir Meydanı’na benzer sayılabilecek Taksim Meydanı’na Osmanlı çağından bir kışla inşa etmeyi planladıklarını yazdı.

Gazete, Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin dindar kitlesinden büyük destek aldığını ancak laik kesimin, hükümetin muhalif görüşlere tolerans gösterememesinin bir göstergesi olarak gazetecilerin tutuklanmasını eleştirdiğini ifade etti.

New York Times'ın internet sitesi, olayları dünya haberleri sayfasının manşetine bu fotoğrafla taşıdı.

NORVEÇ KANALI CANLI YAYINLADI

Taksim Meydanı'nda gerçekleştirilen Gezi Parkı eylemleri, Norveç'te yayın yapan VG TV tarafından canlı yayınlandı.


DÜNYA BASININDAN DİĞER MANŞETLER

Rus televizyonu: Türkiye'de ayaklanmalar, barikatlar, sokak savaşları yaşanıyor.

Al Monitor: Ilımlı siyasi İslam Türkiye'yi ılımlı şeriata götürüyor.

France24: Gösteriler Taksim Meydanı'nın tahrip edilmesini protestodan AKP iktidarını protestoya dönüştü. Hükümetin hesabı ters tepki.

CNN: Gösteriler giderek büyüyor. Polis müdahalesi halkı daha çok parka çekiyor.

Konular