Darbeler | Konular | Kitaplar

Gezi Parkı olaylarının arkasındaki 3 lobi

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi ve MÜSİAD eski başkanı Dr. Ömer Bolat, Türkiye'de Gezi Parkı olaylarının arkasındaki 3 lobiden bahsetti. Banka gelirlerinin Yeni Tüketici Yasası ile kesintiye uğrayacak olması ve alkol satış ve reklam düzenlemesi lobileri çıldırttı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Faiz lobisi, şu anda borsada spekülasyonlara girmek üzere bizi tehdit edeceğini zannediyor. Şunu bir defa çok iyi bilmeleri lazım, bu milletin alınterini biz onlara yedirtmeyeceğiz" şeklindeki sözleri kamuoyunda büyük yankı buldu.

"FAİZ LOBİSİ ÇILDIRDI"

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Dr. Ömer Bolat, faiz lobisi, içki lobisi ve reklam lobisinin hep beraber yüklenerek Gezi Parkı'nın ardından başlayan olayların çıkartıldığını belirterek, "Hükümetin Meclis'e sunduğu Tüketici Haklarını Koruma Kanunu tasarısında bankaların bazı fahiş ücret komisyon gelirlerinin bir miktar tırpanlanacak olması faiz lobisini çıldırttı. Üstüne geçen hafta salı günü içki reklamlarının ortadan kaldırılması kararı, içki lobisini ve reklam lobisini kızdırdı.

Gerek Batılı ülkelerde gerekse bölge ülkelerindeki Türkiye'nin başarı hikayesinin meydana getirdiği kıskançlık ve hasetlik duyguları birleşti ve geçen hafta çarşamba gününden itibaren düğmeye basılarak malum müessif hadiseler çıkarıldı" dedi.

"28 ŞUBAT SÜRECİ FAİZLERİ OLAĞANÜSTÜ YÜKSELTMİŞTİ

Dr. Bolat, Türkiye'nin yüksek enflasyonlu ve yüksek faizli dönemi 20 seneye yakın bir süre yaşadığını, kamu bütçe açıklarının kamu borçlanmasıyla karşılanmaya başlandığını, 1990'lı yılların başından itibaren AK Parti'nin hükümette olduğunu, 2000'li yılların ikinci yarısına kadar yüksek faiz lobisinin Türkiye'de olağan üstü rantlar elde ettiğini belirterek, "Nominal faiz ikili hatta üç rakamlı boyuttaydı, reel faizlerde bazen AK Parti'den önce yüzde 25'lere kadar varabiliyordu. Yani bu enflasyon üstü reel faiz vardı. AK Parti enflasyonu ve faizleri düşürdü buna rağmen 6 yıl süren o 28 Şubat süreci faizleri olağan üstü yükseltmişti. Yani vergi gelirlerinin tamamı bile AK Parti'den önce borç faizlerini ödemeye yetmiyordu" diye konuştu.

TÜRKİYE EKSİ FAİZE GEÇTİ OLAYLAR BAŞLADI

Dr. Bolat, günümüz Türkiye'sinde bütçe açığı milli gelirin yüzde 1,5'una, kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 36'ya, tahvil gösterge faizinin de iki hafta öncesine kadar yüzde 4,90'a düştüğünü ifade ederek, "Türkiye eksi faize geçmişti. Enflasyon oranı yüzde 6 civarında olduğu için Türkiye eksi faize geçmişti. Bu nedenle her ne kadar bugün de 375 milyarlık devlet bütçesinin yaklaşık 50 milyarı hâlâ o 28 Şubat'ın ve özel ve kamu bankalarının hortumlamasının şişirdiği borç faizlerini ödemeye gitmektedir" şeklinde konuştu.

Gösterge faizlerinin yüzde 4,90'a düşmesinin faiz lobisini çılgına çevirdiğini ifade eden Dr. Ömer Bolat, "Hükümetin meclise sunduğu Tüketici Haklarını Koruma Kanunu tasarısında bankaların bazı fahiş ücret komisyon gelirlerinin bir miktar tırpanlanacak olması faiz lobisini çıldırttı.

Üstüne geçen hafta salı günü içki reklamlarının ortadan kaldırılması kararı içki lobisini ve reklam lobisini kızdırdı. Gerek batılı ülkelerde gerekse bölge ülkelerindeki Türkiye'nin başarı hikayesinin meydana getirdiği kıskançlık ve hasetlik duyguları birleşti ve geçen hafta çarşamba gününden itibaren düğmeye basılarak malûm müessif hadiseler çıkarıldı" dedi.

10 SENEDİR HAZMEDEMEYEN BEYAZ TÜRKLER TAHRİK ETMİŞTİR

Olayların ardında lobilerin olduğuna dikkat çeken Bolat, "Gezi Parkı'ndaki ağaçların sökülmesini engellemek isteyenler bu lobiler tarafından kullanılmıştır. Şiddet ve gösterileri tahrik edenler faiz lobisi, içki lobisi, reklam lobisi, AK Parti'nin iktidarından rahatsız olan Beyaz Türkler, AK Parti iktidarını 10 senedir hazmedeyen CHP muhalefeti ve Türkiye'nin başarısını kıskanan hazmedemeyen batılı ülkeler ve bölge ülkeleri bu olaylardan büyük memnuniyet duymuşlardır. Basın yayın organları vasıtasıyla da abartarak yaymışlardır, kışkırtmışlardır" diye konuştu.
Kaynak: Yeni Akit

Konular