Darbeler | Konular | Kitaplar

Bülent Arınç özür diledi ama kimden?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeden sonra basın mensuplarının karşısına geçti. Arınç özellikle CHP'li Kılıçdaroğlu'nun 'Hükümet eylemcilerden özür dilemeli' yönündeki taleple ilgili olarak gelen soruya cevap verdi.

Bülent Arınç, şahsı adına özür diledi ancak bu özür çevre duyarlılığı sonusu şiddete maruz kalanlara yönelikti. Gezi Parkı eylemlerinde şiddete başvuranları sert bir dille eleştiren Arınç, bunlarla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Bu göstericiler gezi parkında başlayan olaylarda bir yurttaş bilinciyle hareket etmişlerse, ki buna inanıyorum. Bu insanlara karşı şiddet kullanılmasını tasvip etmiyorum. Eşiyle çocuğuyla birlikte gelmiş, sanatçı doktor iletişim uzmanı yazar. Birbirlerine haber vermişler ağaçlarımıza sahip çıkalım diye. Kanunsuz da olabilir. Ağaçlarımızı kesmeyin. Bu insanlara gaz sıkmak değil, bak aldığımız karar bu. Büyükşehir belediyesinden geçmiş, oy birliğiyle geçmiş diyebilecek bir adam lazım. Bu insanlar bir proje içinde bu ağaçlar şuraya gidecek diyecek bir otorite lazım."

"ŞİDDETLE BİR YERE VARAMAYIZ"

"Ama hayır biz size bunları yaptırtmayız ve üzerine şiddetle gidildiği zaman daha büyük bir azimle geldiler. Demokratik bütün tepkilere biz varız.Bir insanın iki dili olur. Ya siyasetin ya şiddetin dilini kullanırsınız. Şiddetin dilini kullanırsanız kimse sizin taleplerinize bakmaz. Şiddete yöneltmeyi suç kabul ettik.Şiddetle bir yere varamazsınız."

DEVLETİN GÜCÜ KARŞISINDA HEPİNİZ EZİLİRSİNİZ

"Devletin gücü karşısında hepiniz ezilirsiniz. Demokratik eylemlerle bunu yapabilirsiniz. Bağırıp çağırabilirsiniz. Kendi özel hayatımızda da siyasi hayatımızda da bunları yaşadık. Terk edilmiş itilmiş kakılmışlık duygusunu yaşamış bir insanım. Eşimle hayat tarzımla reddedilmiş bir insanım. Refah kapandı isyan etmedik, fazilet kapandı dağa çıkmadık. Şimdi bizim geçmişte yaşadığımız tüm sıkıntıları birileri paylaşmak istiyorsa onu anlarım. Ama her birimizin özgürlüğü bir başka arkadaşınkiyle sınırlı. Ben istediğimi yaparım sen bana karışamazsın düşüncesi hiçbir yerde yok."

"TAHRİBAT YAPANLARA ÖZÜR BORCUMUZ YOK"

O ilk olayda çevre duyarlılığıyla hareket edenlere karşı yapılan aşırı şiddet gösterisi yanlıştır o insanlarımızdan özür diliyorum. Ama sokaklarda tahribat yapanlara özür borcumuz olduğunu düşünmüyorum.

Konular