Darbeler | Konular | Kitaplar

Bakan ''çapulcuları'' anlamaya çalışıyor

İktidar ve muhalefet milletvekilleri Taksim’i tartışırken Başbakan Yardımcısı “Ben Nesli”yi okudu.





Haber Tarihi: 08 Haziran 2013 / 09:38
“Türk tipi” protesto olarak adlandırılan Taksim Gezi Parkı eylemleri, iktidar kurmaylarını olayın sosyolojik boyutunu irdelemeye yöneltti. Başbakanvekili olarak Cumhurbaşkanı Gül ile yaptığı görüşmenin ardından Bülent Arınç’ın, “Hükümet olarak yaşadığımız olaylardan kendimize göre ders çıkardık” açıklamasının ardından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, “Olayın bütün boyutlarını iyi analiz ediyoruz” ifadesini kullanmıştı. Atalay’ın TBMM’de önceki günkü “kitap” mesaisi de, iktidar kurmaylarının eylem sürecine öncülük eden “90” gençliğini “çözmeye” çalıştığını ortaya koydu.


Atalay iktidar ile muhalefet milletvekilleri Taksim olaylarını tartışırken, Genel Kurul’daki hükümet sırasında psikolog ve toplum yorumcu Dr. Jean M. Twenge’in 1970, 1980 ve 1990’lı yıllarda doğan “Ben Nesli” mensuplarını anlatan kitabını okudu. Atalay’ın bu yıllarda doğan Ben Nesli gençlerin “hoşgörülü, özgüvenli, açık fikirli ve hırslı fakat bir o kadar da sinik, depresif, yalnız ve kaygılı olduğunu” anlatan kitabı büyük bir dikkatle okuması, muhalefetin tepkisine yol açtı.

Kitap gerilimi

CHP’li Aytuğ Atıcı, Atalay’ın tartışmaları dinlemek yerine kitap okumayı tercih etmesini eleştirmişti. Tutanaklara da yansıyan tartışma üzerine Atalay, “Sayın milletvekilini doğrusu anlamakta güçlük çekiyorum ben. Böyle bir milletvekillinin bu Mecliste bulunabileceğini bile anlayamıyorum. Birinin kitap okumasına ‘Niçin kitap okuyor?’ diyebilecek bir milletvekilini bu Meclis’te düşünemiyorum” demişti.

Konular